martes, 17 de marzo de 2009

La CoNtaMiNaCiÓ RaDiOaCtiVa





  • Tots els organismes estan formats per àtoms, unes partícules extraordinàriament petites -en un punt n'hi cabrien 100.000 milions-. Els mateixos àtoms estan integrats per unes altres partícules més petites -electons, protons i neutrons- que es mantenen unides per l'acció de forces molt poderoses. Quan els àtoms es divideixen s'allibera una gran quantitat d'energia. A les centrals nuclears s'aprofita aquesta energia per a produir electricitat mitjançant uns dispositius anomenats reactors nuclears.


  • L'urani, un mineral radioactiu per naturalesa, és el combustible més utilitzat en els reactors nuclears, ja que en el seu estat natural els àtoms que el formen són molt inestables i tendeixen a dividir-se lentament. Aquest fenomen natural genera petites quantitats d'energia i radiació. Però en els reactors els àtoms d'urani 235 es divideixen molt ràpidament i, per tant, alliberen molta més energia. Aquest procés s'anomena fissió nuclear.

  • En el procés de fissió nuclear en un reactor, els àtoms d'urani són bombardejats per neutrons. Quan un àtom d'urani rep l'impacte d'un neutró, es torna molt inestable. L'àtom es divideix en dos nuclis més lleugers, alliberant molta energia i neutrons que aniran a bombardejar altres àtoms d'urani. Així es produeixen reaccions en cadena que alliberen una gran quantitat d'energia anomenada energia nuclear.

No hay comentarios:

Publicar un comentario